Посета тужиоца САД
Zaga U Americi

Републички јавни тужилац Загорка Доловац се заједно са делегацијом Републичког јавног тужилаштва налази у вишедневној радној посети Генералном тужилаштву и Министарству правде Сједињених Америчких Држава као и Стејт Департменту.

У досадашњем току разговора са помоћником Генералног тужиоца који је Руководилац кривичног одељења и шеф свих федералних тужилаштава САД, тужиоцем Лени Бруером, као и његовим замеником Брусом Шварцом и Карлом Александером као директором Кривичног одељења Министарства правде САД, те вишечланом делегацијом Генералног тужилаштва САД, разговарано је о току реформе јавних тужилаштава у Републици Србији, доношењу и спроводјењу новог Законика о кривичном поступку као и поступању у кривично-правним областима и предметима од заједничког значаја, који посебно укључују борбу против организованог и озбиљног криминала, ратних злочина, корупције као и сајбер тероризма и криминала.

Тужилац Бруер је посебно истакао намеру да се постојећи партнерски однос измедју Генерланог тужилаштва САД и Републичког јавног тужилаштва продуби, те је поздравио напоре и стремљења јавних тужилаштава Републике Србије у борби против криминала и извршиоца кривичних дела који су свесни да ће их дочекати заједнички снажан одговор државних институција наше две земље.

У наставку посете Републички јавни тужилац Загорка Доловац ће имати разговоре са Помоћником секретара Стеј Департмента г-дином Томом Каунтрименом и делегацијом те институције као и представницима других значајних државних органа САД који се баве кривичним прогоном и медјународном сарадњом.

Циљ посете Републичког јавног тужиоца колегама у САД представља наставак непосредне сарадње између тужилаштава две земље који ће допринети ефикаснијем кривичном гоњењу и борби против транснационалног организованог криминала. Посебно се очекује да ова посета представи још један корак ка стварању добрих темеља за односе српског и америчког тужилаштва.

Сарадња у борби против организованог криминала и расветљавање ратних злочина, главне су теме разговора делегација српског Републичког тужилаштва и представника правосуђа САД.
Достигнућа српске реформе правосуђа, сарадња са САД и заједнички предмети неке су од тема састанака - рекла је Загорка Доловац, републички јавни тужилац за Данас. Према њеним речима, посета САД представља још један корак ка стварању добрих темеља за јачање односа српског и америчког тужилаштва.

Доловац је нагласила да ће се током састанака разговарати са америчким главним тужиоцем Леном Брауером, директором Кривичног одељења Министарства правде САД Карлом Александреом и помоћником секретара Стејт департмента Томом Каунтрименом. Када је реч о заједничким предметима, Доловац је истакла да не може да говори о детаљима. Према њеним речима, иако постоји мали број заједничких предмета, она их је оценила као изузетно важним.

- Непосредна сарадња између тужилаштава две земље допринеће ефикаснијем кривичном гоњењу и борби против транснационалног организованог криминала - нагласила је Доловац. Она је истакла да очекује да посета представља још један корак ка стварању добрих темеља за односе српског и америчког тужилаштва.

 

Датум: 31.01.2011.