Амбасада САД
Врховно јавно тужилаштво остварује дугогодишњу успешну сарадњу са Амбасадом САД Београду, како са Њ.Е. амбасадором, тако и са Министарством правде САД – ОПДАТ програмом (Међународни тужилачки програм развоја, помоћи и обуке) и ИЦИТАП програмом (Међународни програм развоја и помоћи у кривичним истрагама). У оквиру ове дугогодишње сарадње, Врховно јавно тужилаштво, уз подршку Амбасаде САД у Београду, одржало је више састанака са највишим представницима Министарства правде САД, укључујући министра правде односно врховног тужиоца САД, као и са представницима Министарства спољних послова САД задуженим за владавину права и програме помоћи правосуђу (ИНЛ – Међународни програм за дроге и спровођење закона). У оквиру ове сарадње, Врховно јавно тужилаштво препознато је од стране колега из Администрације САД као поуздан партнер и пример у региону у борби против организованог криминала и корупције.

Осим стратешке подршке и сарадње у борби против транснационалног криминала, сарадња са Амбасадом САД у Београду и  представницима Министарства правде САД, као и са представницима ИНЛ програма Министарства спољних послова и УСАИД-а у Београду одвија се и у виду спровођења пројеката од приоритетног значаја за јачање капацитета јавног тужилаштва, попут стручног усавршавања јавних тужилаца за примену Законика о кривичном поступку, проактивних финансијских истрага, борбу против корупције, прања новца, пореских превара и привредног криминала, борбу против високотехнолошког криминала, трговине људима, наркотицима и оружјем, као и у области дигиталних доказа, криптовалута, одузимања имовине проистекле из кривичног дела, финансијске форензике, превара у јавним набавкама, ударних група, итд.

Напокон, сарадња са Амбасадом САД одвија се и путем организовања студијских посета, што представља драгоцену прилику за представнике јавног тужилаштва Републике Србије да се упознају са начином рада и размене искуства са својим колегама у САД.

Препоручујемоhov Најновије вестиhov