Републички јавни тужилац у службеној посети САД
Tuzilac I L Linc


Републички јавни тужилац, Загорка Доловац заједно са представницима Министарства правде борави у службеној посети САД у организацији Министарства правде САД. У оквиру ове посете Републички јавни тужилац одржала је 28.11.2016. године састанак са министром правде и генералним тужиоцем САД Лоретом Линч и другим високим званичницима Министарства правде САД и Министарства спољних послова САД-а.


У току службене посете која је организована у контексту институционалне сарадње правосудних органа Републике Србије и САД, разговарано је о напретку који је Република Србија постигла у борби против организованог криминала, корупције, тероризма, трговине људима, наркотика и оружја, кријумчарења људи, високотехнолошког криминала и других тешких кривичних дела и изражена је спремност министарства правде САД и министарства спољних послова САД да наставе да пружају помоћ државним органима Републике Србије у борби против нових криминалних и безбедносних изазова, с обзиром да јачање владавине права у Републици Србији доприноси јачању стабилности и безбедности у региону и шире.


Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, истакла је да је досадашња помоћ САД допринела јачању капацитета и већој ефикасности у раду јавног тужилаштва, те да ће јавно тужилаштво Републике Србије наставити да буде поуздан партнер САД у борби против тешких кривичних дела и транснационалног криминала.


Министар правде и главни тужилац САД Лорета Линч, истакла је значај Србије у региону и Европи и улогу Србије у борби против проблема који утичу на Европу и САД. Такође је истакла да цени партнерство са органима за спровођење закона Републике Србије и да ће Министарство правде САД наставити да ради заједно са органима Републике Србије у областима од заједничког интереса попут борбе против трговине људима и тероризма. Лорета Линч је такође нагласила да су између органа за спровођење закона САД и Републике Србије створене партнерске и јаке везе које трају, те да ће се ова институционална сарадња и партнерство наставити кроз размену експертизе и искустава.

Извор: РЈТ, Датум: 30.11.2016.

Последњи догађаји